IS-jihadist sökte asyl i Sverige – fick inte utvisas

En ökänd jihadist landade på Malmö Airport i måndags, och togs genast i förvar av polisen. När mannen sökte asyl tog Migrationsverket över – och utvisningen stoppades. Asylrätten väger alltid tyngst, enligt en expert.

victimmain_2784351a

Kommissarie Leif Fransson, vid gränspolisen i region Syd, är kritisk till att personer som finns listade på Schengens så kallade spärrlista, och därmed ska nekas inresa, ändå kan komma in i landet så fort de söker asyl, rapporterar Sydsvenskan.

– Sverige har fått rykte som en säker inkörsport för terrorister. Så fort de här personerna slänger in sitt trumfkort och säger “asyl” så öppnar sig pärleporten, säger Leif Fransson till tidningen.

Baghdadi-AP

Den 46-årige mannen från Bosnien finns med på spärrlistan över farliga personer, och har stoppats för inresa på begäran av Frankrike.

Ärendet har nu lämnats över till Migrationsverket, som enligt uppgifter till tidningen fortsatt håller mannen i förvar. Bland säkerhetstjänster i Europa är 46-åringen känd som en veteranjihadist i terrorgruppen IS och anses vara mycket farlig. Men internationell asylrätt väger tyngre.

Animated+Flag+of+Sweden+Swedesh+Flag+Animation+%283%29

– Alla har rätt att söka asyl, det står i Genèvekonventionen. Han ska få sina asylskäl utredda först, sedan kan man eventuellt skicka iväg honom säger asylrättsexperten advokat Hans Bredberg, till TT.

Raqqa-433864

Något han tror också kommer att ske.

Migrationsverket lovar att hantera mannens asylansökan skyndsamt. Säpos åsikter ska också hämtas in. Eftersom 46-åringen kommer från Bosnien saknar han i praktiken möjlighet att få asyl i Sverige.

– Söka asyl har man alltid rätt att göra, men det är inte liktydigt med att man får ett uppehållstillstånd, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Niger-Delta-Avengers

Advertisements